понедељак, 13. април 2015.

Uskrsnja zec pogaca

 Sastojci:
Za testo: 1 kocka kvasca
               250 ml mleka
               1 kasicica secera
                2 kasicice soli
                1 kasika sirceta
                1 dl ulja
                2 jajeta
                oko 700 gr brasna
                120 gr margarina
Ostalo: 1 jaje
             6 grisina
             susam,kim ili mak        

U mlakom mleku izmrviti kvasac sa kasicicom secera i ostaviti da nadodje.Posebno umutiti jaja,dodati sirce,ulje,so i sve dobro izmesati. Potom dodati kvasac i postepeno dodavati brasno. Zamesiti glatko testo i ostaviti da nadodje. Kada nadodje testo podeliti na 10 loptica. Prvu lopticu razvuci na precnik 17 cm i premazati margarinom.Drugu lopticu takodje razvuci,staviti preko prve i premazati margarinom. Razvuci i trecu lopticu,prebaciti preko druge i premazati umucenim jajetom. Cetvrtu razviti vise od ostalih,malom casicom napraviti rupe za oci,a od izvadjenih krugova sastaviti na sredini i napraviti njuskicu za zeca. Koru prebaciti preko trece,a visak testa podviti ispod. glavu zeca prebaciti u pleh i premazati umucenim jajetom.
Njuskicu staviti ispod ociju.Sledeca loptica se razvlaci za usi , i redja jedna preko druge premazane margarinom, samo testo razvlaciti u obliku valjka,duzine oko 30 cm.Pretposlednju lopticu premazati margarinom i upolati. Zatim je podeliti na dva jednaka dela .Poslednju lopticu ,koja bi trebala da bude malo veca, podeliti na 2 dela. Svaki deo razvuci i zaseci sredinu nozem,staviti preko usiju predhodno premazani jajetom i formirati usi tako sto visak testa podvucemo ispod. Usi stavimo u pleh,uz glavu zeca(mozete na svakom uhu staviti po jednu cackalicu da bi ga bolje ucvrstili uz glavu) Premazati ih jajetom. Oci napraviti od kima ili maka,a njuskicu posuti susamom i u nju zabosti 6 grisina.Peci u zagrejanoj rerni na 200  stepeni, pa posle 10-ak minuta prekriti alu-folijom i peci jos 30-ak minuta. Pri kraju pecenja skloniti foliju i peci jos nekoliko minuta dok ne porumeni.
Vrucu pogacu premazati hladnim mlekom da bude meksa.





       

Нема коментара:

Постави коментар